Veilig voedsel

Richtlijnen

Op onaangekondigde momenten vinden er bij alle Voedselbanken in Nederland inspecties plaats door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Zo ook bij Voedselbank Eindhoven. Dit betekent dat het voedsel gegarandeerd veilig is. Even veilig als dat van de supermarkt. Wij voldoen dus aan de normen en eisen van de NVWA.
Voor meer informatie kijk naar de richtlijnen van de NVWA.

Houdbaarheidsdatum

Op iedere verpakking staat aangegeven hoe lang een product houdbaar is. Zolang een verpakking ongeopend is, kun je het bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van de bederfelijkheid en de verpakking zijn er twee mogelijkheden:

 

  • Te gebruiken tot (TGT) is van toepassing op zeer bederfelijke producten als vlees, kip, vis, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Na de vermelde datum is het product niet meer betrouwbaar.
  • De THT producten, ofwel de ‘ten minste houdbare’ producten, zijn van toepassing op minder bederfelijke producten zoals blikgroenten, koekjes, meel en koffie. Tot die datum garandeert de fabrikant een goede kwaliteit, mits de verpakking niet geopend is. De kwaliteit zal daarna wat minder zijn maar normaal gesproken word je daar niet ziek van.

Tips voor ontdooien van vlees, kip en vis

  • Laat vlees nooit ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water.
  • Leg het afgedekt op een bord of schaal in de koelkast.
  • Bacteriën krijgen zo geen kans en het product blijft sappig.
  • Spoel na het ontdooien het resterende sap weg.
  • Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk maar is af te raden met grote stukken.
  • Bereid het product direct na het ontdooien.

De Bewaarwijzer

THT/TGT

Voedingscentrum

De voedselbank

Wat in 2004 begon als klein plaatselijk initiatief met 5 gezinnen als klant, actief vanuit een garagebox, is intussen uitgegroeid tot een dynamische organisatie met meer dan 650 huishoudens. Ruim 130 vrijwilligers zetten zich belangeloos en onbetaald in voor mensen in Eindhoven die financieel zodanig in de knel zitten dat zij niet voldoende voedsel kunnen kopen.

ANBI

Contact

Kanaaldijk-Noord 15D
5613 DH Eindhoven
06-1498 0414
voedselbankeindhoven@gmail.com

ROUTE

NL16ABNA0490958885
t.n.v. Stichting Voedselbank Eindhoven e.o.

©2024 Voedselbank Eindhoven

INLOGGEN

Fotografie
Hick Fotografie

Tekst
Corry Fontein–De Haan